Forskarutbildning
När du är färdig med din masterutbildning kan du fortsätta att studera på forskarnivå och fördjupa dig inom ett område du är intresserad av. Vid kemiska institutionen bedrivs forskarutbildning inom en rad olika forskarutbildningsämnen.
Om forskarutbildningen
Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar fyra års heltidsstudier och leder till en doktorsexamen. I utbildningen ingår dels en forskningsuppgift, som du ansvarar för, och dels kurser. Ofta utgör forskningsuppgiften 180 hp och kurserna 60 hp. Till stöd i din forskning har du en handledare - en lärare vid institutionen. Du har också biträdande handledare vid institutionen eller från exempelvis ett företag eller annat lärosäte. Forskarutbildningen ska resultera i en vetenskaplig avhandling – doktorsavhandlingen – som försvaras vid en offentlig disputation. Du kan även ta ut en licentiatexamen efter 120 högskolepoäng.
Efter forskarutbildningen kan du till exempel arbeta som forskare på ett universitet eller ett företag.
Behörighet
För att bli antagen till forskarutbildningen krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet innebär att du har tagit examen på avancerad nivå eller har fullgjort kurser om minst 240 högskolepoäng (varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå), eller på annat sätt skaffat dig motsvarande kunskaper. Utöver den grundläggande behörigheten finns det särskilda behörighetskrav för varje ämne.
Ansökan och antagning
Forskarstudier kan bedrivas under olika former, men det vanligaste är att du har en så kallad doktorandanställning och ingår i en forskargrupp. Det finns ingen särskild ansökningsperiod för forskarutbildningen, utan lediga doktorandtjänster annonseras kontinuerligt.
Doktorandkurser
Doktorandkurser i kemi presenteras på vår engelska webbplats.