Kemiforskare ny medlem i Kungliga Vetenskapsakademien

2018-06-25

Ulf Ellervik från Centrum för analys och syntes vid kemiska institutionen har blivit invald som ny ledamot i Kungliga Vetenskapsakademiens klass för humaniora och för framstående förtjänst inom vetenskap.

Ulf Ellervik är professor i organisk kemi och forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område.

Hösten 2018 släpps Ulf Ellerviks sjunde populärvetenskapliga bok och han har även författat ett femtiotal populärvetenskapliga artiklar i flera tidskrifter. Ellervik har även skrivit läroböcker i kemi, både på universitets- och gymnasienivå. 2012 var han sommarpratare i P1 och har även medverkat i TV och radio vid flera tillfällen. På så sätt har Ellervik spridit kunskap om och väckt intresse för kemi till både studerande och allmänhet.

2011 tilldelades Ulf Ellervik Pi-priset, Kungl. Vetenskapsakademiens pris för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturvetenskapliga området.

Ellervik Research Group vid Lunds universitet